Bløde boller
- Christina Mose
- Jan 14, 2021
- 2 min read
Updated: Feb 11, 2021

Disse boller er ikke til at komme udenom, hvis man holder af brød. Bløde boller, bamseboller...kært barn har mange navne.
Bollerne kan bruges som morgenmad/brunch, til madpakken, som fødselsdagsbollen, endda i et nødstilfælde som burgerbolle eller bare fordi man lige havde lyst. I alle situationer virker denne bolle, undtagen hvis man søger fuldkorn.
Ingredienser:
5 dl lunkent vand
2 æg
25 g gær
35 g sukker
50 g smør/plantesmør
900 g hvedemel
15 g salt
(1 æg til pensling)
Fremgangsmåde:
Kom de 5 dl lunket vand i en skål (hvis du har en røremaskine så denne skål)
Opløs gæren i vandet, tilsæt derefter æg og sukker og rør det rundt.
Kom nu mel og salt i massen, gem evt. lidt mel.
Brug evt. røremaskine til at blande det hele godt sammen, kom det sidste mel i, til dejen er glat
Tilfør nu fedtstof/smør og ælt dejen til der opnås gluteneffekt (ca. 10 min).
Gluteneffekt er når dejen slipper skålens sider, og der kan antydes strenge i dejen. Det giver en lækker luftig, blød og let bolle. Dejen må dog ikke blive for varm, så den ødelægges.
Stil dejen til at hæve i min. 1 time eller til den har opnået dobbelt størrelse.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den ud i 20 lige store stykker.
Alle stykkerne samles i bunden, og de trilles med hulhånd mod bordpladen så overfladen bliver ensartet.
Bollerne lægges på en stor bageplade med bagepapir, og stilles til at hæve i 1-2 timer (tildækket) til de er min. blevet dobbelt så store, så de nu rør hinanden.
Ovnen tændes på 200 grader varmluft.
Pensel nu bollerne blidt med et godt lag æg.
Kom pladen med boller i den varme ovn, og bag dem i 10-15 min. eller til de er flotte gyldne.
Nå de er færdige sættes de på en rist til afkøling, det er vigtigt der er luft under dem, så der ikke dannes kondens i bunden.
Disse bløde boller er oplagte, at komme i fryseren, da de er lige så gode når de tør op. Man kan vælge, at give dem meget kort i microovnen (hvis man har lidt travlt), eller på 150 grader i forvarmet ovn i ca. 5 min.
Comments