Focaccia brød
- Christina Mose
- Feb 24, 2021
- 2 min read

Focacciabrød er et godt og nemt brød at lave, som kan spises på rigtig mange måder - tilbehør til tapas, suppe, salat, sammenkogte retter, eller bare at spise som snack.
Du kan præge brødet med netop de smage du godt kan lide, og det kan laves i forvejen, gerne dagen før. Samtidig kan det sagtens gemmes til de næste par dage, uden det bliver tørt.
Altid et hit !
Ingredienser:
130 g surdej / ell. 20 g gær
350 g vand
400 g tipo mel
15 g salt
2 kviste rosmarin
1 spsk. salt
½ dl. olivenolie (evt. lidt mindre)
5-6 fed hvidløg
Fremgangsmåde:
Dag 1:
Opløs surdej ell. gær i vandet.
Tilføj mel og salt.
Rør dejen godt rundt til det er en samlet masse.
Lad dejen stå en times tid tildækket, med låg eller film over.
Fold* nu dejen første gang (eller rør dejen i røremaskine til gluten effekt opnås, slipper skålens kant)
Lad nu dejen stå ½ time - og fold så igen.
Nu begynder dejen at blive meget sammenhængende/holder form.
Gentag foldningen 2 gange mere - på denne måde opnås gluten effekt.
Nu kommes dejen i en lille bradepande eller ildfast fad, som er smurt med olie.
Stræk dejen, med våde fingerspidser, ud i hjørnerne, så dejen fordeles lige.
Beholderen dækkes til med låg eller film, og stilles i køleskabet til næste dag.
*foldeteknik - tag fat ned under dejen, træk op den op over sig selv og slip, så drejer du skålen lidt og gør det samme igen, drej igen og gentag. På denne måde strækker du dejen, og skaber elasticitet og gluten effekt, som gør dejen og brødet dejlig luftigt. Samme effekt opnås når dejen røres på røremaskinen, hvis du har en sådan.
Dag 2:
Dejen tages ud af køleskabet 2 timer inden den skal bages, så den kan hæve ved stuetemperatur
Efter hævningen kommer du olien i en skål, dypper fingrene i olien, og laver nu fordybninger i dejen - olien gør, at dejen ikke hænger fast i fingrene - det skaber en masse flotte bobler
Hvidløgene gøres fri af skallen, og skæres i halve eller mindre, derefter stikkes de godt ned i dejen - jævnt fordelt i hele brødet
Nålene eller bladene pilles af rosmarinen disse drysses eller trykkes ned i dejen
Til sidst hældes olien og salt over dejen.
Ovnen tændes på 220 grader varmluft, når den har opnået varmen stilles dejen i ovnen og bages ca. 20 min. (alt afhængig af ovnen)
Når brødet er gyldent er det færdigt, og det tages ud.
Optimalt at spise når det lige har kølet af 20-30 min
Focacciabrødet kan med fordel fryses, hvis der er noget i overskud. Det kan også sagtens gemmes til de næste par dage uden det bliver tørt.
Det smager bare dejligt !
Comments