top of page
  • Facebook
  • Instagram

Koldhævede boller/brød/flutes

  • Writer: Christina Mose
    Christina Mose
  • Apr 17, 2023
  • 2 min read


Denne er min signatur opskrift - den er simpel, nem og virkelig god. Altid lækre boller/brød/flutes, og de kan fryses, uden de er tørre ved opvarmning.

 

Ingredienser:


70 g surdej (kan udskiftes med 10 g gær opløst i lidt lunkent vand)

320 g vand

300 g hvedemel

100 g manitoba mel (hvedemel eller anden mel kan anvendes)

15 g salt


evt. sorte sesam frø, grovvalsede havregryn eller andre frø.

 

Fremgangsmåde:


Dag 1:


  • Opløs surdej i vandet.

  • Tilføj mel, kerner og salt.

  • Rør det hele sammen på røremaskine til gluten effekt opnås (dej slipper skålens kant) - *foldeteknik kan også anvendes, det tager dog ekstra tid ift. gluten effekten

  • Kom dejen i en beholder, smurt med lidt smagsneutral olie eller olivenolie.

  • Dæk beholder til med låg eller film.

  • Lad dejen stå 1 times tid på køkkenbordet, og stil den derefter i køleskabet til næste dag.


Dag 2:


  • Tag dejen ud af køleskabet og lad beholderen med dejen hvile på køkkenbordet 1 times tid.

  • Tænd ovnen på 230 grader varmluft.

  • Hæld dejen ud på et meldrysses bord med kerne, fold evt. dejen over sig selv een gang, og del ud i passende stykker til boller.

  • Læg bollerne på bageplade med bagepapir

  • Hvis du har et *bagestål, kan det med anvendes, det giver en flot og sprød afbagning, ellers brug bageplade der er blevet opvarmet af ovnen.

  • Kom bollerne direkte i ovnen.

  • Bagetid er ca. 18 - 23 min, alt efter ovnen - de skal have en flot mørk gylden farve, så er de færdige - hvis du banker dem i bunden skal de lyde hule.

  • Afkøles på en rist, så dannes der ikke kondens på bunden af bollerne.

 


 

Bollerne kan sagtens fryses. Gemmes de til dagen efter, bliver de helt perfekte, hvis de lige får en tur i ovnen 10 min. på 150 grader, og lidt vand på overfalden.


Lidt tips...


*Bagestål er en jernplade som lægges ind i ovnen på risten. Den opvarmes sammen med ovnen, og virker som en bageplade når du skal bage. Den høje varme der opstår i pladen, gør noget helt specielt ved brødet man bager - sprød skorpe og brødet hæver opad, når det bages.


*Foldeteknik - æltning uden røremaskine. Bland først mel, vand og evt. kerner, lad det stå en times tid, hvorefter surdej og salt tilføjes/blandes i. Dejen stilles til hvile 30 min. med låg/film over for at holde på fugten. Så skal der foldes, som består i at man tager fat i dejen og trækker den over i modsatte side, “kør” med uret rundt og tag fat og træk over (som om det er fire hjørner) - på med låg/film igen, og lad dejen stå i 45 min. - og gør så det samme igen med at folde. Dejen skulle gerne blive mere luftig i løbet af de 4-5 gange dette udføres. Når den har stået efter sidste foldning, kan dejen kommes i køleskabet, og bruges næste dag er dagen efter igen.


Brødet kan også bages med damp, det giver den flotteste og sprødeste overflade på brødet. Hvis du ikke har en ovn der kan dampe, så kan det løses med en bradepande eller fad, hvor du kommer varmt vand i og stiller ind i bunden af ovnen, samtidig med at brødet sættes ind. Efter 10 min tages vandet ud, og brødet bages færdigt almindeligvis.


Comments


Mit nyhedsbrev

Gå ikke glip af gode tips og opskrifter

Tak for tilmelding

  • Facebook
  • Instagram

©2021 by Christina T. Mose

bottom of page