top of page
  • Facebook
  • Instagram

Nemme boller/brød med gær (uden røremaskine)

  • Writer: Christina Mose
    Christina Mose
  • Jan 14, 2021
  • 2 min read

Updated: Jan 29, 2021



De nemmeste og mest taknemmelige boller at lave - de passer for det meste sig selv og smager virkelig godt - indeholder masser af fuldkorn.

 

Ingredienser:

  • 5 g gær

  • 1 spsk. honning/sirup/sukker

  • 150 g fuldkornshvedemel,grahamsmel ell. anden grov mel (du kan også sige halv af hver)

  • 350 g hvedemel

  • 500 g vand (koldt)

  • 10-15 g salt

  • 100 g kerner og gryn (f.eks havregryn,solsikke, græskarkerner - bland gerne)

 

Fremgangsmåde - trin for trin

  • Bland gær og vand sammen med hænderne eller med ske, til gæren er opløst.

  • Tilsæt nu honning (får gæren til at arbejde)

  • Derefter tilsæt de øvrige ingredienser, og bland dejen til du har en samlet masse. Kendetegnes ved at man ikke kan se mere mel - det er optaget. Det tager ikke lang tid.

  • Nu stilles dejen på køkkenbordet i ca 60 minutter, tildækket med låg eller film.

  • Nu kan du stille dejen på køl natten over.

  • Næste morgen/dag tager du dejen ud fra køl (den skulle nu gerne være luftig og blød med lufthuller, dem kan man se, hvis man har lagt dejen i gennemsigtig bøtte eller det kan ses på overfladen), og tænder ovnen på 250 grader.

  • Dejen hældes forsigtigt ud (skulle gerne slippe skålen sider, så der ingen rester er på siderne) på evt. et meldrysset bord,

Tip:

For at samle dejen og gøre den nem at arbejde med, så vende dejen over sig selv - det gør du ved , når den ligger på bordet, at tage ind under dejen fra venstre og ligge den ind over sig selv mod højre. Samtidig får fuld kontrol over dejen, hvis der skubbes mel ind under dejen med en spartel. Fingrene gøres lidt våde, så slipper dejen bedre når du skære/hakke ud til boller, i passende stykker, der lægges på bagepapir.


DU KAN OGSÅ VÆLGE AT BRUGE TO SKEER….som du tager dejen med direkte fra skålen/bøtten, og tager mængden til en bolle over på bagepapiret.

  • Når ovnen er varm nok, stilles boller/brødet på midterste rille i ovnen - hold øje med dem da ingen ovn er ens - jeg kan godt lide en god sprød og mørk gylden overflade. Boller i ca 23-25 min, og brød ca. 10 minutter længere (til det lyder hult når man banker med en kno i bunden). Åben dog ikke ovnen for mange gange, så forsvinder varmen.

Tip til bagningen:

Hvis du stiller en bradepande ind i bunden af ovnen, og hælder kogende vand i, samtidig med du stiller bollerne/brødet ind, og bager med denne damp i de første 10 minutter, så får du den lækreste sprøde skorpe og flotte overflade på dit bagværk !!

  • Når boller/brød har kølet lidt af på en rist, er det klar til at spise.

 

Disse boller eller brød, er perfekte til at komme i fryseren, og er helt lige så gode når de tør op og kommes i ovnen på 150 grader i ca 5-10. Skorpen får sin sprødhed tilbage i alm. ovn.


Det at de koldhæver natten over, giver en lethed og luftig krumme som man siger - det betyder den ikke er tung at spise.


Comentarios


Mit nyhedsbrev

Gå ikke glip af gode tips og opskrifter

Tak for tilmelding

  • Facebook
  • Instagram

©2021 by Christina T. Mose

bottom of page