Varme hveder er en hyggelig tradition, som indtages torsdagen, gerne aftnen for Str. bededag. De kan laves samme dag eller forberedes dagen før hvis det passer bedre i planlægningen. Denne opskrift er til samme dag, der findes også en opskrift på de koldhævede, her på min blog, som kan laves dagen før.
ingredienser:
1 dl lunken vand
1,5 dl lunken mælk
25 g smør
10 g gær
20 g rørsukker/sukker
540 g hvedemel
8 g salt
½ tsk. kardemomme
1 æg
Fremgangsmåde:
Kog noget vand og hæld den angivne mængde i en skål, sammen med den kolde Kælk - på den måde bliver væsken lunken.
Rør gæren ud i væsken, og tilsæt sukker, salt og æg og rør igen.
Tilføj nu mel og kardemommen
Bland nu det hele sammen i en røremaskine eller i hånden, til dejen slipper skålens kant (gluten effekt).
Nu er dejen glat og smidig, og kan stilles til hævning lunt i 2 timer, med låg eller film.
Når dejen har hævet færdig, har den fået ca. dobbelt størrelse.
Del dejen i 12 stykker, tril dem til boller og placer dem i en lille bradepande.
Dæk bradepanden til med låg eller film (så der holdes på fugten), og stil den til hævning i lunt sted i 2 timer.
Tænd ovnen på 220 grader, pensel hvederne med vand eller kaffe, hvis du er til det.
Når ovnen er varm nok stilles hvederne ind, og bages i 13-15 min. eller til de er tilpas gyldne på overfladen.
Det er vigtigt, at hvederne tages ud af bradepanden (så der ikke dannes kondens), og stilles til afkøling på en rist.
Du kan også vælge at skære hævetiden ned til 1 time, hvis du er presset på tid, det er dog vigtigt, at de hæver 2 gange, det giver en lækker konsisten og fylde.
Stykkerne kan nydes overskåret og ristet på fladerne med smør, eller bare som den er.
Hvederne kan med fordel fryses, hvis der er nogle i overskud - så har man lækkert brød en anden dag, måske til morgenmaden i weekenden, madpakken eller bare til kop eftermiddagskaffe.
God fornøjelse !!
Comments